Nieuws

Kamervragen SP

Vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het inzetten van ongediplomeerde zomerhulpen in de thuiszorg (ingezonden 16 augustus 2011).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat in de regio Arnhem ongediplomeerde zomerhulpen worden ingezet in de thuiszorg? Deelt u de mening dat de hiervoor verantwoordelijke zorgaanbieders de veiligheid en gezondheid van de cliënten op het spel zetten? Zo nee, waarom niet?1

Vraag 2

Wat is uw verklaring voor het jaarlijks terugkerende fenomeen van onderbezetting in de zorg met als gevolg een verdere daling van de kwaliteit? Berust u in deze situatie of bent u voornemens structurele maatregelen te treffen? Wilt u uw antwoord toelichten?

Vraag 3

Deelt u de mening dat zorginstellingen die vanwege slechte planning te kampen hebben met onderbezetting en die ongekwalificeerd personeel inzetten moeten worden aangepakt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wilt u toelichten op welke wijze maatregelen worden genomen en welk effect die maatregelen de afgelopen jaren hebben gesorteerd?

Vraag 4

Deelt u de mening dat het aannemelijk is dat zorgaanbieders die niet in staat zijn om tijdens vakantieperiodes adequate personeelsbezetting te organiseren, ook in de rest van het jaar zwak zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid de IGZ te verzoeken om na te gaan in hoeverre bij deze zorgaanbieders risico’s bestaan voor de veiligheid en gezondheid van cliënten en de bevindingen aan de Kamer te rapporteren?

Vraag 5

Deelt u de mening dat zorginstellingen tijdig zomerplannen zouden moeten opstellen om onderbezetting en daling van de kwaliteit in de vakantieperiode te voorkomen, en dat de IGZ hierop streng dient toe te zien? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wilt u de Kamer informeren over de wijze waarop u gaat bevorderen dat zorgbehoevende mensen de zomerperiode voortaan met vertrouwen tegemoet kunnen zien?

Wetsvoorstel maakt combinatie werk en mantelzorg makkelijker

17 augustus 2011

Werknemers kunnen straks de uren van de werkweek makkelijker aanpassen. Ook de verlofregelingen worden beperkt uitgebreid.  Het gaat om kortdurend- en  langdurig verlof en calamiteitenverlof. Dat staat in het wetsvoorstel dat minister Kamp van  Sociale Zaken donderdag 11 augustus naar de kamer stuurde.

Flexibeler omgaan met werktijden is volgens Kamp belangrijk om bijvoorbeeld arbeid met mantelzorg of de opvoeding van kinderen te combineren. Het tijdelijk meer of minder uren gaan werken moet wel in overleg met de werkgever gebeuren.

Wat betekent de wet voor werkende mantelzorgers als het wetsvoorstel doorgaat?
Er zijn meer mogelijkheden voor maatwerk en de reikwijdte van verlofregelingen wordt uitgebreid. Het gaat om het volgende:

  • Werknemers kunnen elk jaar een verzoek  indienen om de arbeidsduur aan te passen. Momenteel is dat alleen één keer in de twee jaar mogelijk.
  • Werknemers kunnen direct verlof aanvragen of de arbeidsduur aanpassen bij onvoorziene omstandigheden.  U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een kind of ouder dat plotseling ziek wordt en uw zorg nodig heeft.
  • Werknemers kunnen tijdelijk minder uren werken als ze voor iemand zorgen. Bijvoorbeeld 24 uur in plaats van 36 uur in de week.
  • Werknemers die een broer/zus, vriend of buurman in huis nemen om ze te verzorgen hebben ook recht op verlof en aanpassing van hun werkweek. Momenteel hebben werknemers hier alleen recht op als het gaat om een ouder, kind of partner.


Initiatiefwetsvoorstel CDA en GroenLinks
Het nadeel van deze wet is dat de werkgever de aanvraag kan afwijzen als er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn. En het wetsvoorstel komt niet tegemoet aan de wens van flexibel werken in uren, tijden en werkplek, zoals het wetsvoorstel van CDA en GroenLinks. Hun wetsvoorstel zou verder gaan dan de plannen van Kamp. HetCDA en GroenLinks dienen het wetsvoorstel binnenkort in bij  de Tweede Kamer.

Pgb weg: kabinet neemt visieloze en onverantwoorde beslissing

Nieuwe instroom, tenzij geïndiceerd voor langdurige zorg, krijgt geen pgb meer. Bestaande budgethouders lijken onder bepaalde strikte voorwaarden te worden gespaard, maar zij verliezen hun pgb.

Lange tijd geloofden we niet dat dit ooit zou gebeuren. Een kabinet dat 90% van de budgethouders gaat uitsluiten van een pgb. De plannen van het kabinet, die vanmiddag bekend zijn gemaakt, houden in grote lijnen drie maatregelen in:

  1. Het pgb blijft behouden voor mensen met een indicatie voor langdurig verblijf, mensen met een pgb in de vorm van een zorgzwaartepakket (zzp), mensen die anders opgenomen zouden moeten worden in een instelling. Hun budget wordt verhoogd met 5%.
  2. Bestaande budgethouders, niet geïndiceerd voor langdurig verblijf, verliezen hun pgb, maar kunnen onder bepaalde strikte voorwaarden hun huidige zorg behouden. Dat kan als de zorg die zij inkopen beoordeeld wordt als goedkopere zorg, als innovatief en geen zorg is die mensen sowieso aan elkaar geven. Hun zorgverleners worden gecontracteerd en betaald door het zorgkantoor.
  3. Nieuwe budgethouders, die geen indicatie krijgen voor langdurig verblijf, krijgen geen pgb meer.

Weg eigen regie

Schokkend, ongelooflijk, onbegrijpelijk, niet zomaar boos, maar razend. Dat is de stemming onder alle mensen met een beperking, die hun leven op de rit hebben staan met hulp van het pgb. Met het pgb zijn er mooie vormen van zorg ontstaan, precies op maat, met eigen regie van de mens waar het om gaat. Zorg die een instelling niet geeft. Zorg die de toets van elk kwaliteitskeurmerk kan doorstaan. In gezinnen, die een balans hebben gevonden, samen met een kind of één van de ouders met een beperking. Partners die bij elkaar kunnen blijven wonen. Alleenstaanden die het redden in hun eigen omgeving. Door de plannen van de regering dreigt dit allemaal verloren te gaan. Een visieloze en onverantwoorde beslissing, die vele rampen veroorzaakt en veel geld kost: op z’n minst 650 miljoen euro.

Bron: Per Saldo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *